על סידן, מחסור בסידן ובריחת סידן
בואו נדבר על סידן, אחד המינרלים החשובים ביותר לגוף שלנו שמשחק תפקיד קריטי בבריאות העצם, בריאות השיניים והציפורניים, מערכת עצבים ונחוץ גם לתפקוד תקין של השרירים והלב. מחסור בסידן עשוי לגרום למגוון בעיות ומחלות, הידועה ביניהם היא אוסטאופורוזיס.
זוהי למעשה בריחת סידן והידללות העצם. ככל שאנו מתבגרות, בעיקר מגיל המעבר ואילך, הגוף שלנו סופג פחות סידן וכתוצאה מכך, העצם רגישה במיוחד וחשופה יותר לשברים.
רוב הסיכויים שלא נרגיש שאנחנו חולות באוסטאופורוזיס, כיוון שזו מחלה שקטה והמאובחנת רק במקרה של שבר או בעיות בגב. לכן, מומלץ לעבור בדיקת צפיפות עצם כדי לגלות אם המחלה "תקפה" ולהתמודד עמה ביעילות. אי אפשר להירפא מאוסטאופורוזיס, אבל אפשר בהחלט לחיות אתה בשלום באמצעות פעילות גופנית ותזונה עשירה בסידן.
אוסטאופורוזיס היא המצב הקיצוני של בריחת סידן. רמות נמוכות של סידן עשויות לגרום להרבה בעיות אחרות, כמו אי ספיקת לב, כאבים בחזה, התכווצויות שרירים, עייפות, ציפורניים שבירות, עששת, קטרקט, כאבי גב, כולסטרול גבוה, נדודי שינה ועוד. אם אתן מבחינות שאתן לא כאתמול ושלשום, יתכן שהמחסור בסידן נותן אותותיו וכדאי לאבחן בבדיקת דם מחסור בסידן ולטפל בהקדם.
מדוע הסידן שלנו בורח מהגוף או פשוט לא מגיע אליו ?
יש לכך מגוון סיבות, כל אחת והסיפור שלה. כדאי שתדעי שמחסור בוויטמין D ומחסור במגנזיום גורמים גם למחסור בסידן, צריכה גבוהה של נתרן וזרחן פוגעים בספיגת הסידן בגוף. כמו גם תפקוד לא תקין של בלוטת התריס ונטילת תרופות מסוימות אשר מונעות ספיגת סידן.
מה הדרכים להשלים ולהתמודד עם מחסור בסידן ?
צריכת הסידן המומלצת עבורנו עד גיל 50 היא 1,000 מ"ג סידן ליום ומגיל 50 ואילך כ-1,200 מ"ג ליום. כדי להגיע לכמות הנדרשת, חשוב לשלב בתפריט חומרים עשירים בסידן שמתדלקים את הגוף בסידן וגם מבטיחים ספיגת סידן אפקטיבית יותר. במקרים מסוימים, בהמלצת רופא או דיאטנית, ניתן לשלב גם תוספי תזונה שיעזרו בתהליך הספיגה.
בכל מקרה, חשוב מאוד להזין את הגוף במזונות המהווים מקור מצוין לסידן ולשלב אותם בתפריט בכמות המבוקשת. מה למשל? דגים כמו סלמון וסרדינים (בקופסת שימורים עם עצמות), תרד, כרוב, ברוקולי, במיה, מוצרי חלב למיניהם במיוחד יוגורטים, זרעים כולל זרעי חמניות, פרג, שומשום, סלרי וזרעי צ'יה, מגוון קטניות דוגמת שעועית ועדשים וכן שקדים שנחשבים למקור סידן מעולה.
גם לפעילות גופנית השפעה על עיכוב בריחת הסידן בעיקר אימוני כוח ולכן, מומלץ ללוות את המעבר לתזונה נכונה עשירה בסידן יחד עם כושר גופני. אם יהיה לנו סידן בכמות המספקת בגוף נרגיש טוב יותר בכל תהליך גם בתהליך ירידה במשקל. תפריטי הדיאטה שלי שמים דגש על ירידה נכונה עם כמות הסידן הדרושה לך.