כולסטרול גבוה – כל האמת

מי לא מפחד/ת מעליית כולסטרול?
כמה סיפורי אימה שמענו על הכולסטרול ועל הנזקים שהוא גורם.
לרוע המזל, יש אמת בהפחדות. כולסטרול גבוהה אכן מזיק לבריאות.
הוא עשוי להוביל למחלות עורקים ובהמשך למחלות לב, קרישי דם מסוכנים, שבץ.
לא תאמינו כיצד הפחתת שומן רווי, פחמימות וסוכרים יכולה לסייע לך לייצב את רמת הכולסטרול – להעלות את הכולסטרול הטוב ולהפחית את הכולסטרול הרע.

אז מהו כולסטרול?

כולסטרול הינו מרכיב השומנים בדם. הגוף שלנו זקוק לכולסטרול, אבל במידה.
כולסטרול גבוה, הידוע גם בשם hypercholesterolemia, הוא גורם סיכון עיקרי למחלות לב ושבץ.
עודף יכול לגרום לחסימה בעורקים וקושי על הדם להגיע אל הלב. זה יכול לגרום לכאב בחזה, המכונה אנגינה. אם אספקת הדם חסומה לחלוטין, הסיכון הגדול הינו התקף לב.

ישנם סוגים שונים של כולסטרול:

ליפופרוטאין בצפיפות נמוכה או LDL, הידוע גם בשם כולסטרול "רע", וכן ליפופרוטאין בצפיפות גבוהה או HDL, המכונה גם "כולסטרול" טוב.
LDL הוא המקור העיקרי של לוחית סתימת העורק HDL, לעומת זאת, פועלת כדי לנקות את הכולסטרול מהדם שלך.
בנוסף ל- LDL ו- HDL, קיים סוג נוסף של שומן בדם הנקרא טריגליצרידים. המגיעים משני מקורות:
הם מיוצרים בכבד. הם נספגים מהמזון שאנו צורכים.
רמת הייצור של הטריגליצרידים מושפעת מכמות ומאיכות המזון שאנו צורכים.
רמות גבוהות של טריגליצרידים, בדיוק כמו רמות גבוהות של LDL, קשורים למחלות לב.
כאשר אנו צורכים כמות עודפת של פחמימות וסוכרים, הגוף מאחסן את הקלוריות העודפות בצורת שומנים: טריגליצרידים, המהווים "רזרבה" לגוף.

שימו לב:
במקרה של סטרס, שריפת קלוריות אינטנסיבית או רעב, ישנם הורמונים שמשחררים את הטריגליצרידים מתאי השומן ומפרקים אותם על מנת לספק לגוף אנרגיה.
הטריגליצרידים, אם כך, מהווים את צורת אחסון האנרגיה העיקרית בגוף. מנגנון זה של שמירת אנרגיה עודפת לשימוש בעת הצורך לא תמיד בא לטובתנו בצורת החיים המודרנית שבה אנו חיים, כאשר בדרך כלל יש לנו מזון זמין ואין לנו צורך בשימוש בעודפים. כך נוצר מצב שלעתים הגוף אוגר עודפי קלוריות בתור שומן, והטריגליצרידים מצטברים בלא שנעשה בהם שימוש. כולסטרול גבוה הוא פונקציה של הרבה מאוד גורמים – גנטיקה, פעילות ספורטיבית, מחלות רקע אבל אין ספק שלתזונה שלנו יש השפעה קריטית על רמת הכולסטרול.

המלצות להתמודדות עם כולסטרול גבוה:

הפחיתו פחממות וסוכרים:
הפחתת פחמימות לבנות וסוכרים הינה קריטית. הפחתת פירות וסוכרים בשעות הלילה חייבת להיות בראש סדר עדיפויות. סיימו ארוחת ערב וסגרו את היום עם תה ירוק.

שינה טובה:
שנו טוב והפחיתו סטרס בכל דרך אפשרית ( נשימות, חיבוקים ובעיקר חיוכיםםםם)

המעיטו שומנים רעים:
שומנים רוויים מעלים את רמת הכולסטרול הרע.
כן, חמאה, מוצרים עם שמן דקלים וגם בשר אדום שומני. את לא חייבת להתנזר אבל נסי להפחית משמעותית במינון.
אגב שומנים, שומן טרנס הוא שומן מזיק מאוד. המטרה שלו להאריך את חיי המדף של המוצרים, הוא מסתתר במרגרינה ובהרבה חטיפים ומזונות מעובדים – התרחקו ממנו ככל שאפשר, הוא מזיק הרבה יותר משומן רווי ואפשר בהחלט למצוא שפע אלטרנטיבות ללא שומן טראנס.

צריכי שומנים בריאים: לא כל שומן הוא שומן רע.
החליפי את השומנים הרוויים בשומן בריא, שעושה לגוף רק טוב. טחינה, אגוזים, אבוקדו בשמנים עשירים באומגה 3 כמו שמן זית, שמן קוקוס ומאכלים דוגמת סלמון, טונה, מקרל וכדומה. דגים באופן כללי, עשירים באומגה 3 שמעלה את הכולסטרול הטוב HDL ובמקביל, מפחית את הכולסטרול הרע.

הוסיפו פרוביוטיקה:
הפרוביוטיקה מסייעת בהורדת הכולסטרול הרע בכך שהיא מחזקת את החיידקים הטובים בגוף, משפרת את תפקוד מערכת העיכול וגם עוזרת בהורדת הכולסטרול הרע.  פשוט אכלו יוגורט עם תוסף פרוביוטיקה. זה יעשה לכם טוב.

כבודו של השום:

הוא נחשב לרכיב חיוני בתזונה המיועדת להורדת הכולסטרול הגבוה ולאיזון לחץ הדם, כיוון שהוא מהווה מקור של פיטוכימיקלים הבריאים ללב המורידים את רמת הכולסטרול הרע.

נפלאות הסיבים:
אין כמו סיבים תזונתיים, יש להם כל כך הרבה יתרונות וגם בהורדת כולסטרול גבוה. אכילת סיבים תזונתיים מסיסים על בסיס יומי יכולה להפחית על פי מחקרים את רמת הכולסטרול הרע ב-3-5%. סיבים בריאים נמצאים בשיבולת שועל, תפוחים, אגסים, שזיפים, שעועית. שמעשירים את התזונה שלך.
אגב גם מניעת אלכוהול או לפחות צמצום בשתיית אלכוהול נקשרת עם הפחתת כולסטרול – אז שמרו את היין והבירה לאירועים מיוחדים.
אל תחכו שהכולסטרול הרע יהיה גבוהה ויעלה לממדים מסוכנים – אמצו תזונה בריאה שיכולה להיות סופר פשוטה להכנה וסופר טעימה. לא דורשת  מזווה מפוצץ אלא קניות סטנדרטיות ובישול קליל ואל תשכחו, לשלב פעילות גופנית שתמיד עוזרת לחזק את הגוף ואת הנפש.

סדר יום, מפתח להצלחה:
אכילה מסודרת, אכילה מאורגנת ואכילה ללא הפרשי גדולים תגרום לכך שלא נהיה רעבים ולכן לא נתפתה לאותם מזונות שגורמים לעלייה הכולסטרול.
תכננו כל יום מראש הבטיחו שאתם אוכלים צהרים בשעה הנכונה, בוקר לפני הפגישות הלחוצות וערב בזמן.

 

אני ממליצה לכל אחת מכן להיבדק בדיקת דם תקופתית על מנת לעקוב אחר מצב הכולסטרול ובמידה ויש כולסטרול גבוה – לטפל בהקדם.

מה את חושבת? שתפי אותי בתגובות

תגובות