הרבה נשים שואלות אותי מה הן יכולות להוסיף ליוגורטים או לסלטים על מנת להעשיר אותם בערך תזונתי נוסף. ההמלצה שלי היא זרעי צ'יה. מזון על שמקורו במקסיקו. בשפת המאיה צ'יה פירושה חוזק והלוחמים האצטקים אכלו זרעי צ'יה להגברת האנרגיה והסיבולת. מאוחר יותר, זרעי הצ'יה היוו מזון מועדף על אצנים – הם שימשו את הלוחמים בעת קרבות ואת האצנים בריצות למרחקים ארוכים. זרעי הצ'יה נקראים גם סאלביה היספאניקה, ומגיעים בגוונים שונים – שחור, לבן, אפור.

היתרונות הבריאותיים של זרעי צ'יה

לצ'יה, זרעים שחורים קטנים למאכל, יש הרבה מאוד תועלות והכל קשור בהרכבם הייחודי של הזרעים. מדובר בפצצת אנרגיה קטנה! הזרעים עשירים בסידן, מגנזיום, אבץ, סיבים, שומנים בריאים כמו אומגה 3, חלבון, ויטמינים ומינרלים. חומרים משובחים בריכוז גבוה המעניק להם את העוצמה הנדרשת.
זרעי צ'יה גדושים בסיבים תזונתיים החיוניים לגוף באיזון רמת הסוכר בדם. הסיבים התזונתיים של הצ'יה נחשבים ליעילים מאוד בתהליך של ירידה במשקל – הם מסייעים בחילוף חומרים תוך זירוז פעולת המעיים ובעלי אפקט מצוין של הגברת תחושת השובע. עם צ'יה תרגישו פחות רעבות..
כמות החלבון הגבוהה בזרעי צ'יה הופכת אותה לשחקנית חשובה בדיאטות חלבון במיוחד אם אתן צמחוניות או טבעוניות. השילוב המנצח בין חלבון, שומן וסיבים הופך את הזרעים לקלים מאוד לעיכול. הסידן הרב בסיבים חשוב לכל אחת מאתנו במיוחד בגיל מתקדם לחיזוק העצמות, השרירים וכדומה. הזרעים כוללים גם נוגדי חמצון עוצמתיים ולכן תורמים בתהליכי אנטי אייג'ינג, מסייעים למרקם העור המזדקן ובהתמודדות עם מצבים דלקתיים בעור.
הצ'יה אף תורמת לשיפור בריאות הלב: בכוחה לווסת כולסטרול ולחץ דם ועל פי מחקרים, היא כוללת חומצות שומן המסייעות לגוף בספיגת ויטמינים מסיסים דוגמת K וויטמין A. הזרעים עצמם נחשבים גם לנוגדי דיכאון ומסייעים לשיפור הקשר והריכוז.
בקיצור, יש כל כך הרבה סיבות לצרוך זרעי צ'יה והכוונה לא שתאכלו זרעים כנשנוש אלא שתשלבו את זרעי צ'יה בתזונה היומיומית בווריאציות שונות.

זרעי צ'יה כחלק בלתי נפרד מהתפריט

לזרעי צ'יה, בניגוד לזרעים אחרים כמו פשתן, יש טעם נטרלי יחסית וניתן להשתמש בהם בדרכים רבות. כך למשל, להשרות אותם במים או חלב כדי שיקבלו מרקם ג'לי קצת כמו טפיוקה או פודינג. חשוב לדעת שערבוב זרעי הצ'יה עם נוזלים כמו חלב, יוגורט או מים תורם מאוד לתחושת השובע.

אופציה נוספת היא לטחון את הזרעים ולהשתמש בתערובת הטחונה כתבלין למאכלים שונים ולשדרוג לחמים, חטיפי אנרגיה ומאפינס תוצרת בית או קרקרים. זרעי צ'יה קלויים מוסיפים קראנצ'יות לסלטים ויוגורטים. בכל מקרה, על מנת לשמור על איכות הזרעים והיתרונות הבריאותיים שלהם. לכן, חשוב לשמור על טריותם. לאחסן אותם במיכל אטום במקרר מיד לאחר הפתיחה ואם מדובר בטחינה, להגיש אותם סמוך ככל שניתן למועד הטחינה.

מה את חושבת? שתפי אותי בתגובות

תגובות